U fokusu

Zbog mega-planine dugova: Ray Dalio se oslanja na gotovinu umjesto na obveznice

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Legenda upravitelj hedge fondova Ray Dalio vjeruje da su napori središnjih banaka da obuzdaju inflaciju podizanjem kamatnih stopa kompliciran pothvat s obzirom na rastuće brdo duga. U tom kontekstu, on ne želi držati obveznice. Gotovina je bolja alternativa.

Legenda upravitelj hedge fondova Ray Dalio vjeruje da su napori središnjih banaka da obuzdaju inflaciju podizanjem kamatnih stopa kompliciran pothvat s obzirom na rastuće brdo duga. U tom kontekstu, on ne želi držati obveznice. Gotovina je bolja alternativa

"Ne želim posjedovati nikakve obveznice i takve stvari", rekao je osnivač Bridgewater Associates Ray Dalio na 10. azijskom samitu Instituta Milken u Singapuru u četvrtak (14. rujna). Polazište je bilo pitanje o trenutnoj perspektivi makro investitora. "Mislim da je gotovina za sada dobra."

Upitan kako smanjiti ogromnu svjetsku planinu dugova, Dalio je rekao da kada dug postane veliki udio u gospodarstvu, "situacija postaje sve gora i ubrzava se" jer i otplate kamata rastu. "Mi smo na ovoj točki infleksije ubrzanja."

Veličina američkog deficita natjerat će Washington da plasira mnogo obveznica ulagačima diljem svijeta. Kamatne stope, smatra Dalio, bit će teško zadržati na razini koja je primamljiva za vjerovnike – ali ne previsoka da bi naštetila izdavatelju.

Ako investitori rasprodaju obveznice, povećavajući prinose, središnja banka će morati odlučiti hoće li kupiti obveznice i tiskati novac, što će povećati inflacijski pritisak. "Sada doživljavamo ovu dinamiku", rekao je Dalio. "Osobno vjerujem da obveznice nisu dugoročno dobro ulaganje."

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća