EU

ZEW pokazatelji u ožujku: pad sentimenata na financijskim tržištima.

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Sentiment na njemačkim financijskim tržištima se pogoršao u ožujku, prema izvješću istraživačkog instituta ZEW, zbog rastućih rizika u financijskim sustavima i snažnih inflatornih pritisaka. ,

Sentiment na njemačkim financijskim tržištima se pogoršao u ožujku, prema izvješću istraživačkog instituta ZEW, zbog rastućih rizika u financijskim sustavima i snažnih inflatornih pritisaka.

Pokazatelj očekivanja se smanjio sa 28,1 na 13 bodova, što je veći pad od procjene tržišnog konsenzusa, dok se pokazatelj procjene trenutne situacije također pogoršao s negativnih 45,1 na negativnih 46,5 bodova, pri čemu su oba indeksa ispod dugogodišnjih prosjeka.

Financijska industrija je doživjela najveće pogoršanje sentimenta, a ocjena kretanja zarada banaka je također pala iako ostaje blago pozitivna.

Procjene za osiguravajuća društva su također značajno pale. Anketno istraživanje pokazalo je da sudionici na financijskim tržištima očekuju daljnje pogoršanje gospodarskih kretanja u europodručju, pri čemu je pokazatelj očekivanja pao na 10 bodova (pad od 19,7 bodova na mjesečnoj razini), dok je indikator procjene trenutne situacije zabilježio pogoršanje od 3 boda u odnosu na veljaču, dosegnuvši negativnih 44,6 bodova. Unatoč tome, pokazatelj očekivanja je zadržao pozitivan trend treći mjesec zaredom, što je prvenstveno odraz pada zabrinutosti oko energetske krize.