Fondovi.hr https://www.fondovi.hr Investicijski fondovi, dnevne aktualne financijske vijesti Tue, 22 Nov 2016 20:37:51 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.16 54447237 Kako strukturirati financijsku transakciju i ostvariti povoljno financiranje? https://www.fondovi.hr/u-fokusu/kako-strukturirati-financijsku-transakciju-i-ostvariti-povoljno-financiranje/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kako-strukturirati-financijsku-transakciju-i-ostvariti-povoljno-financiranje https://www.fondovi.hr/u-fokusu/kako-strukturirati-financijsku-transakciju-i-ostvariti-povoljno-financiranje/#respond Thu, 17 Nov 2016 07:19:25 +0000 http://fondovi.conclusio.a2hosted.com/?p=12706 Problem financiranja jedan je od najvećih problema koji se nalazi pred malim i srednjim poduzećima, a javlja se u svim fazama: početnom, tekućem i razvojnom. Za svaku fazu poslovanja nužan je kapital, a upravo zbog toga poduzetnici stalno tragaju za novim načinima i izvorima financiranja. Naravno, postojeći kapital je potrebno pravilno usmjeriti, a još važnije […]

The post Kako strukturirati financijsku transakciju i ostvariti povoljno financiranje? first appeared on Fondovi.hr.

]]>
Problem financiranja jedan je od najvećih problema koji se nalazi pred malim i srednjim poduzećima, a javlja se u svim fazama: početnom, tekućem i razvojnom. Za svaku fazu poslovanja nužan je kapital, a upravo zbog toga poduzetnici stalno tragaju za novim načinima i izvorima financiranja. Naravno, postojeći kapital je potrebno pravilno usmjeriti, a još važnije pronaći najpovoljniji način kako doći do njega. Ključ svega leži u kvalitetnom strukturiranju financijskih transakcija koje mogu biti presudne za daljnji razvoj poslovanja. Kako prepoznati adekvatno ulaganje, koji način financiranja je najisplativiji, i naravno kako uštedjeti – samo su neka od brojnih pitanja koja zaokupljaju poduzetnike, a u tom slučaju najbolje je potražiti savjet financijskih stručnjaka.

Vedran Petrušić i Goran Barać iz Liberfina, tvrtke koja se uspješno bavi strukturiranjem financijskih transakcija i njihovom prilagodbom radi realizacije financiranja od strane banaka, jako dobro znaju s kakvim se sve problemima svakodnevno susreću poduzetnici. Uz nedostatak kapitala, nepovoljne uvjete i sužene mogućnosti financiranja, mali i srednji poduzetnici često se suočavaju s manjkom stručnih znanja, posebice po pitanju strukturiranja financijskih transakcija, a čija struktura je nužna radi realizacije željenog financiranja. Zahvaljujući bogatom iskustvu i dugogodišnjem radu u bankarstvu ova dva nekadašnja bankara danas su malim i srednjim poduzetnicima u mogućnosti ponuditi specijaliziran financijski odjel. Jedinstveni na tržištu, s jedne strane jako dobro razumiju bankare, a s druge strane poduzetnike, u potpunosti shvaćajući njihovu problematiku. Tako poduzetnicima skreću pažnju i na trenutno jedinstvenu poslovnu priliku na tržištu – tri kreditne linije kojima HAMAG-BICRO na tržište plasira više od pola milijarde kuna kredita uz trošak financiranja sveden na svega 0,5% – 1,5%.

„Kada se traži kapital, cijelu situaciju ključno je sagledati s dva aspekta. Prvo da je sam projekt izgledan u realizaciji i da se postavi na zdravim temeljima, a drugo da projekt bude prihvatljiv modelima financiranja koji su trenutno dostupni na tržištu a istovremeno atraktivan investitorima. Da bi to bilo moguće, nužno je analizirati poslovanje, dobro razraditi plan ili ideju i adekvatno tome planirati. Bez planiranja te jasne strategije i vizije dugoročni benefiti teško su ostvarivi“, stiče Vedran Petrušić, jedan od direktora i partner Liberfina.

Za adekvatno ulaganje nužno je provesti inicijalnu analizu ideje i postojećeg poslovanja  kako bi se uvidjeli temelji daljnjeg razvoja, ali i realni potencijal te uvidjeti što bi daljnji razvoj uistinu donio poduzeću, u smislu novih prihoda, ali i obveza. I upravo tu valja biti oprezan – upozoravaju ovi financijski stručnjaci koji su tijekom dugogodišnjeg rada u bankarstvu imali prilike vidjeti puno klijenata koji su upali u zamku lošeg strukturiranja poslovnog pothvata, pogotovo gledajući s aspekta financija.

Outsourcing ovakvog specijaliziranog odjela spriječit će vrlo često ad hoc rješavanje problema koje može rezultirati generiranjem dodatnih nepotrebnih troškova u poslovanju kao, na primjer, plaćanjem puno viših kamata. No, planiranjem i postavljanjem situacije sa prvenstveno strateškog, onda i planskog aspekta takve situacije vrlo lako se mogu izbjeći, a s jasnim planom i vizijom znatno se lakše realizira puno jeftiniji model financiranja. „Prolazeći kroz sve segmente postojećeg poslovanja ili ideje, na temelju dosadašnjeg bogatog iskustva vezanog uz bankarski sektor, usmjeravamo poduzetnika u smjeru najboljeg za njega, uzimajući u obzir financijski aspekt projekta ili cjelokupnog poslovanja“, dodaje Vedran Petrušić.

„Poduzetnici vrlo često imaju osnovnu ideju kako posložiti financije. Obzirom da im financije nisu osnovni posao, vrlo često nisu u mogućnosti uvidjeti ostale mogućnosti i benefite ukoliko bi se financijama upravljalo i kontinuirano pratilo od strane financijskog stručnjaka. Važno je sagledati šire aspekte poslovanja na način da se vidi koji financijski model može više uštedjeti“, navodi Goran Barać iz Liberfina.

Na primjer, poduzetnici investicije u poslovni prostor ili opremu nerijetko financiraju iz vlastitog obrtnog kapitala nužnog za tekuće poslovanje. No takve investicije ne ostvaruju brzi povrat novca što dovodi do manjka obrtnog kapitala i u konačnici financiranja obrtnog kapitala po kreditnim linijama koje se na kraju pokažu skupljima i nekoliko posto u odnosu na korištenje jeftinijih kreditnih linija vezanih isključivo uz investicijsko financiranje – ovo je samo jedan je od brojnih primjera gdje strukturiranje transakcija može igrati važnu ulogu.

„Upravo u tom trenutku nastupamo mi, kao posrednici i savjetnici, omogućavajući klijentu da ostvari željen cilj kroz optimalan i u konačnici puno jeftiniji model financiranja. Istovremeno pružajući jasnu sliku odnosno kvalitetno dokumentiran poslovni pothvat, financijske institucije u tome slučaju znatno lakše donose odluku i prije prihvaćaju financiranje tog pothvata. Tako se postiže uistinu dobitna kombinacija, kako za poduzetnike, tako i za financijske institucije“, napominje Goran Barać iz Liberfina.

Više informacija:

+ 385 (1) 551 5676
info@liberfin.hr
www.liberfin.hr

The post Kako strukturirati financijsku transakciju i ostvariti povoljno financiranje? first appeared on Fondovi.hr.

]]>
https://www.fondovi.hr/u-fokusu/kako-strukturirati-financijsku-transakciju-i-ostvariti-povoljno-financiranje/feed/ 0 12706
Proslava 75 godišnjice osnutka Zbora HRT-a https://www.fondovi.hr/vijesti/proslava-75-godisnjice-osnutka-zbora-hrt-a/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=proslava-75-godisnjice-osnutka-zbora-hrt-a https://www.fondovi.hr/vijesti/proslava-75-godisnjice-osnutka-zbora-hrt-a/#respond Thu, 17 Nov 2016 07:11:29 +0000 http://fondovi.conclusio.a2hosted.com/?p=12697 Na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, 6. prosinca 2016. svečanim koncertom obilježava se 75. godišnjica osnutka Zbora HRT-a uz gostovanje uglednog komornog orkestra Wiener Concert – Verein (WCV), a pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića

The post Proslava 75 godišnjice osnutka Zbora HRT-a first appeared on Fondovi.hr.

]]>
Na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, 6. prosinca 2016. svečanim koncertom obilježava se 75. godišnjica osnutka Zbora HRT-a uz gostovanje uglednog komornog orkestra Wiener Concert – Verein (WCV), a pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića

hrt-zbor

Ciklus Svijet glazbe u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb već više od četiri desetljeća pred zagrebačku publiku dovodi najeminentnija imena klasične glazbe trajno pozicionirajući Zagreb na glazbenoj kulturnoj karti. U sklopu Svijeta glazbe u travnju je u Zagrebu gostovao Simfonijski orkestar iz Luzerna, a jesen u metropolu donosi ovaj izuzetni koncert. 6. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – obilježit će se 75. godišnjica osnutka Zbora HRT-a povodom koje će nastupiti međunarodno ugledni orkestar Wiener Concert – Verein (WCV) i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića.

Utemeljen četrdesetih godina prošlog stoljeća, Zbor Hrvatske radiotelevizije djelovao je najprije kao komorni ansambl, a s vremenom je prerastao u prvi profesionalni zbor u Hrvatskoj. Posljednjih sedamdeset godina njegov umjetnički identitet oblikovao je niz uglednih glazbenika. Velik repertoar Zbora obuhvaća skladbe a cappella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od renesanse do suvremenih djela, a osobita se pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine.

Jubilarnu godišnjicu Zbora HRT-a upotpunit će i međunarodno ugledni orkestar Wiener Concert – Verein (WCV). Ovaj ugledni komorni orkestar utemeljili su članovi Bečkog simfonijskog orkestra 1987. godine. Njegov repertoar obuhvaća orkestralna djela skladatelja Bečke klasike pa sve do suvremene glazbe. Zagrebačka publika imat će priliku uživati u programu koji obuhvaća djela Purcella, Pärta, Paraća i Mozarta.

Proslava 75 godišnjice osnutka Zbora HRT-a

BEČKI CONCERT – VEREIN ORKESTAR

ZBOR HRT-A

06.12.2016., 19:30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Tonči Bilić, dirigent
Ivana Lazar, sopran
Ivana Srbljan, mezzosopran
Ivo Gamulin, tenor
Ivica Čikeš, bas

Program:

H. Purcell: Glazba za sprovod kraljice Marije, Marš, Z.860
H. Purcell / B. Britten: Chaconne za gudače u g-molu
Arvo Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten za gudački orkestar i zvono
Frano Parać: Glazba za gudače
W. A. Mozart: Rekvijem u d-molu, K 626

Ulaznice potražite na www.ulaznice.hr.

Više informacija:
www.kdz.hr

 

The post Proslava 75 godišnjice osnutka Zbora HRT-a first appeared on Fondovi.hr.

]]>
https://www.fondovi.hr/vijesti/proslava-75-godisnjice-osnutka-zbora-hrt-a/feed/ 0 12697
Samsung poklanja Knox licence za privatne korisnike https://www.fondovi.hr/vijesti/samsung-poklanja-knox-licence-za-privatne-korisnike/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=samsung-poklanja-knox-licence-za-privatne-korisnike Tue, 10 Jun 2014 07:20:20 +0000 http://fondovi.conclusio.a2hosted.com/?p=12679 Samsung Knox, sigurnosna mobilna platforma namijenjena svim poslovnim korisnicima kojima je bitna sigurnost njihovih poslovnih, ali i privatnih podataka, tijekom mjeseca lipnja na posebnoj je akciji. Samsunx Knox je osmišljen kako bi pružio naprednu zaštitu podataka i privatnosti za poslovne korisnike. U današnjem brzom tempu isprepliću se poslovni i privatni svijet, najčešće na jednom mobilnom […]

The post Samsung poklanja Knox licence za privatne korisnike first appeared on Fondovi.hr.

]]>
Samsung Knox, sigurnosna mobilna platforma namijenjena svim poslovnim korisnicima kojima je bitna sigurnost njihovih poslovnih, ali i privatnih podataka, tijekom mjeseca lipnja na posebnoj je akciji.

samsung-knox

Samsunx Knox je osmišljen kako bi pružio naprednu zaštitu podataka i privatnosti za poslovne korisnike. U današnjem brzom tempu isprepliću se poslovni i privatni svijet, najčešće na jednom mobilnom uređaju, što stvara dodatni izazov IT odjelima tvrtki koje brinu o sigurnosti podataka.

Samsung Knox objedinjuje sigurnost oba segmenta i omogućuje vašem IT odjelu jednostavno upravljanje uređajima – čim se primijeti potencijalna zlonamjerna aktivnost, Knox će automatski zaključati uređaj i spremiti vaše podatke na sigurno, u posebni spremnik.

Sustav je izuzetno jednostavan za upotrebu. Korisnik se iz poslovnog u privatni način (mode) prebacuje dodirom na jednu ikonu. Na poslovnom načinu rada Knox platforme nalaze se svi poslovni mailovi, kalendari, dokumenti i sl., dok je na privatnom načinu sve ono što korisnici inače imaju na svojem uređaju. Više o samom funkcioniranju Knoxa možete saznati na

www.samsung.com ili pogledati na Samsung YouTube kanalu: http://youtu.be/Gij5DLiTPXY

Do 30. lipnja traje i posebna akcija u Samsungu – kupnjom jedne Samsung Knox licence, drugu dobivate gratis!

The post Samsung poklanja Knox licence za privatne korisnike first appeared on Fondovi.hr.

]]>
12679
Datacross kreće u povećanje kapaciteta i daljnji razvoj poslovanja https://www.fondovi.hr/vijesti/datacross-krece-u-povecanje-kapaciteta-i-daljnji-razvoj-poslovanja/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=datacross-krece-u-povecanje-kapaciteta-i-daljnji-razvoj-poslovanja https://www.fondovi.hr/vijesti/datacross-krece-u-povecanje-kapaciteta-i-daljnji-razvoj-poslovanja/#respond Thu, 19 Dec 2013 11:04:03 +0000 http://fondovi.conclusio.a2hosted.com/?p=12668 SREDSTVA ZA DALJNJA ULAGANJA OSIGURANA UZ POMOĆ EBRD

The post Datacross kreće u povećanje kapaciteta i daljnji razvoj poslovanja first appeared on Fondovi.hr.

]]>
Povlačenjem iznosa od dva milijuna eura iz fondova EBRD-a, Datacross je osigurao ulaganja za povećanje kapaciteta i daljnji razvoj poslovanja. Datacross je priopćio da je realizirao kreditne linije zatražene i odobrene od strane Europske banke za obnovu i razvoj.

Podatkovni centar Datacross ispunio je sve propisane zahtjeve potrebne za stjecanje kredita, odnosno izgrađen je prema dogovorenim tehničkim specifikacijama, u kratkom vremenskom roku, u skladu s proračunom te se proces stjecanja klijenata odvija u skladu predviđanjima. EBRD svoju investicijsku odluku temelji na mnogim parametrima među kojima su najvažniji tehničke karakteristike, financijska struktura i posljedice za okoliš.

Europska banka za obnovu i razvoj smatra da je Data Centar Jastrebarsko kvalitetom usporediv s regionalnim konkurentima te da je iz tehničke perspektive bolji od drugih podatkovnih centara na hrvatskom tržištu. S obzirom na specifičnost poslovanja podatkovnog centra, uvjereni su da se Data centar Jastrebarsko može natjecati s drugim igračima na tržištu EU.

O nastavku ulaganja u Datacross, Marko Galić iz EBDR-a je izjavio: „Nakon što se kapacitet centra u Jastrebarskom ispuni, planiramo procijeniti mogućnost podupiranja druge lokacije u Križu. Konačna odluka ovisit će o različitim parametrima koje svaki projekt financijski potpomognut od strane Europske banke za obnovu i razvoj mora udovoljavati.“

„Glavne odrednice poslovanja Datacrossa su kontinuirano postizanje poslovne efikasnosti, kvalitetan i brz razvoj te povećanje profitabilnosti. Upravo je te značajke prepoznala i EBRD,  zbog čega je postignut je izuzetno važan dogovor koji će Datacrossu osigurati da se i dalje razvija i napreduje.“ – izjavio je predsjednik uprave PCK, Krešo Troha.

Za više informacija o poslovanju DataCross podatkovnih centara možete posjetiti web stranicu ww.pck.hr

The post Datacross kreće u povećanje kapaciteta i daljnji razvoj poslovanja first appeared on Fondovi.hr.

]]>
https://www.fondovi.hr/vijesti/datacross-krece-u-povecanje-kapaciteta-i-daljnji-razvoj-poslovanja/feed/ 0 12668
Rješenja Raiffeisen banke za poduzetništvo https://www.fondovi.hr/vijesti/rjesenja-raiffeisen-banke-za-poduzetnistvo/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rjesenja-raiffeisen-banke-za-poduzetnistvo Wed, 27 Nov 2013 08:42:58 +0000 http://fondovi.conclusio.a2hosted.com/?p=12663 Izvori financiranja sektora malih i srednjih poduzeća uglavnom su usmjereni na bankarski sektor. Dodatno, sektor malih i srednjih poduzeća izrazito je dinamičan te zahtijeva brzu prilagodbu novonastalim uvjetima poslovanja. Upravo zato je od izuzetne važnosti imati pouzdanoga partnera na kojega se može osloniti u postizanju poslovnih ciljeva.  Iz širokoga asortimana usluga koje Raiffeisen banka nudi […]

The post Rješenja Raiffeisen banke za poduzetništvo first appeared on Fondovi.hr.

]]>
Izvori financiranja sektora malih i srednjih poduzeća uglavnom su usmjereni na bankarski sektor. Dodatno, sektor malih i srednjih poduzeća izrazito je dinamičan te zahtijeva brzu prilagodbu novonastalim uvjetima poslovanja. Upravo zato je od izuzetne važnosti imati pouzdanoga partnera na kojega se može osloniti u postizanju poslovnih ciljeva. 

Iz širokoga asortimana usluga koje Raiffeisen banka nudi poduzetnicima i obrtnicima, izdvajamo EU podršku i FlexiBIZ prekoračenje.

Nedavno pristupanje Europskoj uniji omogućilo je intenzivnije korištenje sredstava iz EU fondova. EU podrška RBA objedinjuje usluge  informiranja klijenata o EU fondovima te im pravovremeno pruža potrebnu potporu pri realizaciji projekata, pri čemu se sastoji se od tri segmenta: informiranje i savjetovanje, financiranje projekata te financiranje javne nabave. Informiranje je u današnje vrijeme postalo za sve jedan od najvažnijih zadataka te je zapravo postalo preduvjet realizacije aktivnosti. Budući da informiranje zahtijeva vrijeme i odabir relevantnih informacija, RBA putem nekoliko različitih kanala, sukladno preferenciji klijenata, pruža obavijesti tijela  nadležnih za EU fondove, obavijesti o natječajima i fondovima te o mogućnostima korištenja fondova za klijente. Nadalje, RBA svojim klijentima osigurava financiranje koje je u rokovima, cijenom i drugim važnim sastavnicama povoljnije u odnosu na komercijalne uvjete. Financiranje javne nabave javlja se u slučajevima kada klijenti RBA nisu izravni korisnici EU fondova, nego se javljaju kao dobavljači proizvoda, usluga ili radova za izravne korisnike. U tim situacijama, RBA svojim klijentima osigurava jamstva i financiranje kao dobavljaču te je jedan od izvora putem kojih se mogu pratiti objave javnih nabava te ih koristiti kao priliku za plasman proizvoda ili usluga koje nude.

FlexiBIZ prekoračenje olakšava financiranje potreba za dodatnim obrtnim sredstvima ili održavanje tekuće likvidnosti. Jednostavno ugovaranje prekoračenja po transakcijskom računu, korisniku olakšava upravljanje likvidnošću. Korisniku kredita odobrava se iznos dopuštenoga prekoračenja po transakcijskomu računu, a odlika ove usluge je mogućnost da korisnik sredstva može koristiti i vraćati na revolving osnovi. Dodatno, obnavljanje limita prekoračenja realizira se automatski, bez potrebe da klijent ponovno dolazi u banku te prikuplja dokumentaciju.

Ovo su samo pojedina konkretna rješenja za poduzetništvo, a o cjelovitoj ponudi Raiffeisen banke možete se informirati na internetskim stranicama Banke www.rba.hr ili posjetiti Vama najbližu poslovnicu. Zajedničkom definicijom ciljeva poduzetnika, Raiffeisen banka nastoji pronaći rješenja koja odgovaraju individualnim potrebama i mogućnostima klijenta.

The post Rješenja Raiffeisen banke za poduzetništvo first appeared on Fondovi.hr.

]]>
12663
Poslovni Korisnik – novi način poslovne komunikacije https://www.fondovi.hr/vijesti/poslovni-korisnik-novi-nacin-poslovne-komunikacije/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=poslovni-korisnik-novi-nacin-poslovne-komunikacije Mon, 18 Nov 2013 18:54:21 +0000 http://fondovi.conclusio.a2hosted.com/?p=12654 Zašto odabrati Poslovni Korisnik? Osobni savjetnik Naša tvrtka Vam pruža uslugu osobnog savjetnika koji brine za vas, te vam stoji na raspolaganju u svakoj prilici. Ne morate gubiti vrijeme čekajući u redu ili pozivajući svaki put drugog agenta, već direktno kontaktirajte osobu zaduženu za Vas. Nazovite nas odmah na besplatan broj telefona 0800 9165. Ušteda vremena Dosta Vam […]

The post Poslovni Korisnik – novi način poslovne komunikacije first appeared on Fondovi.hr.

]]>
Zašto odabrati Poslovni Korisnik?

Osobni savjetnik

Naša tvrtka Vam pruža uslugu osobnog savjetnika koji brine za vas, te vam stoji na raspolaganju u svakoj prilici. Ne morate gubiti vrijeme čekajući u redu ili pozivajući svaki put drugog agenta, već direktno kontaktirajte osobu zaduženu za Vas. Nazovite nas odmah na besplatan broj telefona 0800 9165.

Ušteda vremena

Dosta Vam je čekanja u redu? Obratite nam se s povjerenjem i naš prodajni savjetnik dolazi kod Vas. Fleksibilni u svakoj prilici prilagođavamo se Vašem radnom danu. Individualan pristup garantira pronalaženje najboljeg rješenja prilagođenog Vašim potrebama. Nazovite nas odmah na besplatan broj telefona 0800 9165. .

Ušteda novca

Niste sigurni što i koliko plaćate? Trebate nove uređaje i povoljne tarife? Naši prodajni savjetnici sa zadovoljstvom će provjeriti Vaše sadašnje tarife i potrošnju, te vam preporučiti rješenja koja štede vaš novac i unapređuju Vaše poslovanje. Nazovite nas odmah na besplatan broj telefona 0800 9165.

Zamjenski uređaji

U slučaju zamjene uređaja ili bilo kakvog popravka u garantnom roku na istom, nudimo uslugu besplatnog korištenja zamjenskog uređaja. Da biste neometano mogli koristiti usluge, naši prodajni savjetnici u najkraćem mogućem roku dostavit će Vam uređaj, te po potrebi isti aktivirati. Nazovite nas odmah na besplatan broj telefona 0800 9165.

Poslovni Korisnik

The post Poslovni Korisnik – novi način poslovne komunikacije first appeared on Fondovi.hr.

]]>
12654
Boris Guljaš novi predsjednik uprave HPB Investa https://www.fondovi.hr/vijesti/boris-guljas-novi-predsjednik-uprave-hpb-investa/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=boris-guljas-novi-predsjednik-uprave-hpb-investa https://www.fondovi.hr/vijesti/boris-guljas-novi-predsjednik-uprave-hpb-investa/#respond Wed, 15 May 2013 09:43:43 +0000 http://fondovi.conclusio.a2hosted.com/?p=12639 Boris Guljaš je novi predsjednik Uprave HPB Investa, društva za upravljanje investicijskim fondovima.  Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga 10. svibnja 2013. izdalo je odobrenje Borisu Guljašu za obavljanje nove funkcije. Od studenoga 2005. godine Guljaš radi u HPB Investu gdje je kao fond menadžer upravljao imovinom investicijskih fondova. Boris Guljaš rođen je […]

The post Boris Guljaš novi predsjednik uprave HPB Investa first appeared on Fondovi.hr.

]]>
Boris Guljaš je novi predsjednik Uprave HPB Investa, društva za upravljanje investicijskim fondovima. 

Boris Guljaš HPB INVESTUpravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga 10. svibnja 2013. izdalo je odobrenje Borisu Guljašu za obavljanje nove funkcije.

Od studenoga 2005. godine Guljaš radi u HPB Investu gdje je kao fond menadžer upravljao imovinom investicijskih fondova.

Boris Guljaš rođen je 1978. godine, a diplomirao je 2000. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu smjer Financije. Poslovnu karijeru započeo je 2001. godine, a prije dolaska u HPB Invest radio je u Croatia banci te u Zagrebačkoj banci.

The post Boris Guljaš novi predsjednik uprave HPB Investa first appeared on Fondovi.hr.

]]>
https://www.fondovi.hr/vijesti/boris-guljas-novi-predsjednik-uprave-hpb-investa/feed/ 0 12639
ECB snizio kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda https://www.fondovi.hr/vijesti/ecb-snizio-kamatnu-stopu-za-cetvrtinu-postotnog-boda/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ecb-snizio-kamatnu-stopu-za-cetvrtinu-postotnog-boda https://www.fondovi.hr/vijesti/ecb-snizio-kamatnu-stopu-za-cetvrtinu-postotnog-boda/#respond Thu, 02 May 2013 14:29:57 +0000 http://fondovi.conclusio.a2hosted.com/?p=12635 Europska centralna banka snizila je u četvrtak ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog poena, na 0,50 posto. Odluka ECB-a pokazuje da u recesijom pogođenoj eurozoni raste zabrinutost zbog pada inflacije i rasta nezaposlenosti, piše Financial Times.   Val loših makroekonomskih i gospodarskih podataka oslabio je izglede za oporavak i povećao pritisak na središnju europsku banku da […]

The post ECB snizio kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda first appeared on Fondovi.hr.

]]>
Europska centralna banka snizila je u četvrtak ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog poena, na 0,50 posto. Odluka ECB-a pokazuje da u recesijom pogođenoj eurozoni raste zabrinutost zbog pada inflacije i rasta nezaposlenosti, piše Financial Times.  

Val loših makroekonomskih i gospodarskih podataka oslabio je izglede za oporavak i povećao pritisak na središnju europsku banku da reagira. Posljednji put ECB je snizio kamatnu stopu prije deset mjeseci, u srpnju.

No, prilično je rašireno uvjerenje, čak i u samoj banci, da sniženje kamatnih stopa neće mnogo pomoći gospodarstvima koja su najteže pogođena krizom i visokom nezaposlenošću – Španjolskoj, Grčkoj i Portugalu.

Takozvani transmisijski mehanizam, kojim se ECB-ova kamatna stopa preračunava u stvarni trošak zaduživanja za poduzeća i kućanstva, urušio se u pod pritiskom krize u zemljama periferijske eurozone, tako da je malo vjerojatno da bi sniženje ključne kamatne stope moglo pozitivno utjecati na ekonomiju tih zemalja.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi trebao je u 13:30 održati konferenciju za medije kako bi obrazložio odluku. Ovog tjedna objavljeno je da je inflacija u eurozoni pala na 1,2 posto, a Markitov indeks menadžera nabave PMI (purchasing managers’ index) pao je u četvrtak na 46,7 bodova – najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca. Ovi sumorni podaci dodatno su pojačali pritisak na ECB.

ECB je svoju donju graničnu kamatnu stopi, po kojoj odobrava hitne zajmove bankama u situacijama kada one nemaju mogućnost dobiti zajam na međubankarskom tržištu, snizila za 50 baznih poena, na 1 posto. Odluka o smanjenju ove kamatne stope vjerojatno je posljedica namjere da ECB zadrži simetriju između svoje tri kamatne stope: one za interventne zajmove banka, ključne kamatne stope za standardne zajmove i kamatne stopa na depozite.

No, kamatna stopa na depozite ostala je na nuli. ECB nije spremna eksperimentirati s negativnom kamatnom stopom. I ranije su dužnosnici bili vrlo oprezni u izjavama o takvoj mogućnosti, podsjeća Financial Times.

Iako bi takav potez u teoriji mogao potaknuti banke na jače kreditiranje, jer bi ih deponiranje novca kod središnje banke koštalo, dansko iskustvo – a tamošnja središnja banka uvela je negativnu kamatnu stopu na depozite u srpnju – pokazuje da takav potez može djelovati kao porez na banke i hipotekarne zajmodavce.

The post ECB snizio kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda first appeared on Fondovi.hr.

]]>
https://www.fondovi.hr/vijesti/ecb-snizio-kamatnu-stopu-za-cetvrtinu-postotnog-boda/feed/ 0 12635
Udjele u investicijskim fondovima ima 180.991 ulagač https://www.fondovi.hr/u-fokusu/udjele-u-investicijskim-fondovima-ima-180-991-ulagac/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=udjele-u-investicijskim-fondovima-ima-180-991-ulagac https://www.fondovi.hr/u-fokusu/udjele-u-investicijskim-fondovima-ima-180-991-ulagac/#respond Thu, 02 May 2013 14:25:45 +0000 http://fondovi.conclusio.a2hosted.com/?p=12631 Od nešto više od šest milijardi kuna u fondovima, čak 3,73 milijarde nalazi se u novčanim fondovima, koji ostvaruju najmanje prinose, ali su i najsigurniji.  Najveći ulagači u domaćim investicijskim fondovima s javnom ponudom su fizičke osobe. Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za kraj prošle godine (Hanfa ovu vrstu statistike objavljuje […]

The post Udjele u investicijskim fondovima ima 180.991 ulagač first appeared on Fondovi.hr.

]]>
Od nešto više od šest milijardi kuna u fondovima, čak 3,73 milijarde nalazi se u novčanim fondovima, koji ostvaruju najmanje prinose, ali su i najsigurniji. 

Najveći ulagači u domaćim investicijskim fondovima s javnom ponudom su fizičke osobe. Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za kraj prošle godine (Hanfa ovu vrstu statistike objavljuje tek na tromjesečnoj razini), od ukupno 12,61 milijarde kuna imovine, nešto manje od pola su fizičke osobe.

Riječ je o 180.991 ulagaču koji je na kraju prosinca imao kupljeni udio u nekom od 96 investicijskih fondova. Ako se broj privatnih investitora usporedi s ukupnom vrijednosti imovine koju su imali na kraju godine, ispada da je svaki privatni ulagač na kraju godine u fondu imao u prosjeku 33.288 kuna.

Ipak tu statistiku u nekoj mjeri treba uzeti s rezervom s obzirom na to da su ulagači koji su uložili u više fondova brojani više puta jer ih je među fondovima nemoguće identificirati, stoji u objašnjenju regulatora. No, bez obzira na to, spomenuti podaci Hanfe dovoljno govore o tome koliko su fizičke osobe važne za fondovsku industriju.

Od kraja trećeg tromjesečja 2010. godine, do kuda sežu podaci Hanfe, mijenjao se broj privatnih investitora koji su imali udjele u fondovima. Tada ih je na tržištu bilo 176.850 i u odnosi na ukupni imovinu, svaki od ulagača u prosjeku je imao uloženih 36.650 kuna. Njihov broj se od tada povećavao i na kraju lipnja 2011., 187.300 investitora u imovini fondova držalo je 7,26 milijardi kuna. To bi značilo da je svaki od njih imao prosječno 38.800 uloženih kuna. No od lipnja, broj investitora se smanjuje i do kraja te godine bilo ih je za oko 10.000 manje. I imovina u rukama privatnih osoba u tom je razdoblju pala za 1,5 milijardi kuna zbog čega je prosjek pao na 32.550 kuna. No, od kraja 2011. broj investitora se konstantno povećava, dok imovina u njihovom vlasništvu i ne toliko.

Najnezanimljiviji fondovi za ulaganje, barem ako se promatra s aspekta veličine imovine su obveznički fondovi. Njihova ukupna imovina krajem 2012. iznosila je 447 milijuna kuna. Samo dvije vrste ulagača, fizičke osobe i osiguravajuće kuće imale su više od 100 milijuna u tim fondovima. Dakako, najviše su imale fizičke osobe s 275 milijuna kuna, što je 61,52 posto ukupne veličine svih obvezničkih fondova.

Osiguravajuće kuće imale su 108 milijuna kuna imovine. Iako je ova vrsta fondova najmanje zanimljiva ulagačima, ipak treba podsjetiti da je jedan obveznički fond u prošloj godini imao drugi po redi najviši prinos na fondovskom tržištu. Riječ je o OTP Euro obvezničkom fondu koji je svojim ulagačima ostvario prinos od čak 15,57 posto. Jedino je fond NFD Aureus New Europe imao viši prinos. Točnije, investitorima je zaradio 24,41 posto, a riječ je o dioničkom fondu koji je ujedno i najrizičniji za ulaganje.

Najveći investitori na domaćem tržištu kapitala, mirovinski fondovi, ukupno su u investicijskim fondovima na kraju 2012. imali 984 milijuna kuna imovine. Od toga, najviše je u novčanim fondovima, što je i logično obzirom da su najsigurniji i zapravo služe kao depozit. Na kraju prosinca su imali 791 milijun kuna. No, to nije najviše što su mirovinci imali u novčanim fondovima. Podaci regulatora pokazuju da su najviše imovine imali krajem lipnja 2011. godine. Riječ je bilo o 1,08 milijardi kuna, što je bilo za gotovo 100 milijuna eura više nego kvartal prije.

The post Udjele u investicijskim fondovima ima 180.991 ulagač first appeared on Fondovi.hr.

]]>
https://www.fondovi.hr/u-fokusu/udjele-u-investicijskim-fondovima-ima-180-991-ulagac/feed/ 0 12631
NFD Aureus Invest postaje Neta Capitala Croatia https://www.fondovi.hr/u-fokusu/nfd-aureus-invest-postaje-neta-capitala-croatia/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nfd-aureus-invest-postaje-neta-capitala-croatia https://www.fondovi.hr/u-fokusu/nfd-aureus-invest-postaje-neta-capitala-croatia/#respond Wed, 01 May 2013 17:28:40 +0000 http://fondovi.conclusio.a2hosted.com/?p=12628 U Zagrebu je otvoren novi uredi investicijskog društva Neta Capital Croatia, čiji su krajnji vlasnik turska BAB Grupa i investicijsko društvo Elements Capital, a na otvaranju je bio i turski ministar financija Mehmet Şimşek. Neta Capital Croatia zacrtao si je vrlo ambiciozne te se nadaju da će već do početka ljeta dobiti sve odgovarajuće dozvole […]

The post NFD Aureus Invest postaje Neta Capitala Croatia first appeared on Fondovi.hr.

]]>
U Zagrebu je otvoren novi uredi investicijskog društva Neta Capital Croatia, čiji su krajnji vlasnik turska BAB Grupa i investicijsko društvo Elements Capital, a na otvaranju je bio i turski ministar financija Mehmet Şimşek.

Neta Capital Croatia zacrtao si je vrlo ambiciozne te se nadaju da će već do početka ljeta dobiti sve odgovarajuće dozvole turskih regulatora i svoje proizvode ponuditi na tom, za sada još malo razvijenom, tržištu, te da udjele u svojim investicijskim fondovima do kraja godine žele ponuditi i u Njemačkoj.

Planove je predstavio predsjednik uprave Hrvoje Šaban u razgovoru za Business.hr

Kako je nastao Neta Capital Croatia?

Hrvoj ŠabanNeta Capital Croatia d.d. je pravni sljednik društva Apex Kapitala d.o.o. koje je osnovano 2007. godine, a koje je u 2008. promijenilo vlasničku strukturu na način da je većinski vlasnik postao NFD d.o.o. iz Slovenije te je naziv promijenjen u NFD Kapital d.o.o. U 2009. je pripojen Alfa Invest d.o.o. iz Zagreba, a u 2010. Aureus Invest d.o.o. iz Pule te je naziv promijenjen u NFD Aureus Invest d.d. Početkom 2011. je pripojen MP Invest d.d. iz Zagreba, a krajem 2011. je sa Adriatica Capitalom d.o.o. iz Zagreba, kao prenositeljem, sklopljen ugovor o prijenosu poslova upravljanja investicijskim fondovima. Krajem 2012. NFD Aureus Invest d.d. mijenja vlasničku strukturu na način da novi vlasnici postaju društva Neta Yatim Menkul Degerler AS, registrirano u Istanbulu, koje posluje unutar turske BAB Grupe, te investicijsko društvo Elements Capital, preko ZIF-a Proinvestments AD. Sukladno tim vlasničkim promjenama u 2013. je održana skupština Društva na kojoj je donijeta odluka o promjeni tvrtke u Neta Capital Croatia.Kakve će proizvode i usluge nuditi i hoće li ta ponuda biti ista za tržišta Hrvatske i Turske?

Neta Capital Croatia je društvo za upravljanje investicijskim fondovima te će ponuda financijskih usluga biti ista za tržišta Hrvatske i Turske. Cilj je prethodno stečena poslovna iskustva u Hrvatskoj prenijeti na za sada još manje razvijeno tursko tržište investicijskih fondova.

Po čemu će se Vaša ponuda razlikovati od ponude konkurentskih kuća koje posluju u Hrvatskoj?

Neta Capital Croatia će kao financijska jedinica BAB Grupe iskoristiti njenu mrežu te će ponuditi investicijske ekspertize njenim poslovnim partnerima. Nadalje, dodatno će se iskoristiti znanje iz realnog sektora BAB Grupe i stoga će Neta Capital biti u stanju izvršiti ulaganja sa boljom informacijskom podlogom pogotovo na tzv. europskim tržištima u razvoju.

Kome su Vaši proizvodi i usluge prvenstveno namijenjeni – malim ulagačima ili institucionalnim investitorima?

Sukladno činjenici da društvo Neta Capital ima široku paletu investicijskih fondova pod upravljanjem, njih 13, smatramo da je naša ponuda jednako interesantna kako malim tako i institucionalnim ulagateljima. Uskoro se pokreće postupak smanjenja broja investicijskih fondova na način da se provedu postupci pripajanja onih investicijskih fondova koji imaju sličnu ulagačku politiku po pitanju regijske izloženosti, ali i “risk apetita”. Time ćemo dobiti još jasniju ponudu investicijskih fondova uslijed čega vjerujemo da će ista potencijalnim ulagateljima biti još privlačnija. Dodatno ćemo, prije svega institucionalnim ulagateljima, ponuditi usluge upravljanja portfeljem i investicijskog savjetovanja.

Očekujete li veliki interes ulagača i što mislite kakvog će profila oni biti?

Interes ulagatelja prvenstveno ovisi o tri faktora: rezultatima poslovanja investicijskih fondova, ekonomskoj snazi samih investitora te njihovom povjerenju prema financijskim tržištima. Tijekom 2013. Hrvatska će postati punopravan član Europske unije, a spomenuti događaj će, uvjereni smo, imati pozitivne učinke ne samo na političkoj, nego i gospodarskoj razini naše zemlje. Od samih početaka osnivanja Europske unije, nije bilo zemlje koja nije osjetila pozitivne promjene uslijed ulaska u članstvo. Punopravnim članstvom u Uniji, Hrvatska će na svjetskoj razini biti prepoznata kao država sa uređenim političkim i gospodarskim sustavom. Jasno nam je da iz perspektive sadašnje krize to izgleda pomalo nestvarno, ali iz svih dosadašnjih postupaka čelništva Europske unije proizlazi jasna želja da se financijska kriza riješi upravo uspostavljanjem čvršćih i centraliziranijih mehanizama kontrola i nadzora upravo u svrhu fiskalnog discipliniranja pojedinih članica Unije. Stroga fiskalna pravila koja se postavljaju pred zemlje članice, svakako neće zaobići niti Hrvatsku, što će samo pomoći da se provedu neke reforme za koje se duže vremena zna da su potrebne, ali nije bilo volje ili interesa da ih samostalno provedemo.

Za Hrvatsku koja je godinama bila prepoznata kao zemlja gdje se vodio rat i koja pripada “ex-yu” državama, ulazak u Uniju će nositi velike pozitivne političke promjene, jer će se promijeniti percepcija potencijalnih investitora. Mogućnosti koje Europska unija donosi na području ekonomije, obrazovanja, kulture i drugo će imati pozitivnog učinka ne samo na Hrvatsku, nego i na cijelu regiju, jer će se povećati faktor stabilnosti u istoj. Sve gore navedeno bi trebalo omogućiti oporavak tržišta financijskih instrumenata u Hrvatskoj i bližoj regiji, jer na spomenutom području, neovisno o rezultatima koja poduzeća ostvaruju, nije bilo oporavaka tržišnih indeksa kao što je to bilo u ostatku svijeta. Uslijed takvih pozitivnih promjena očekujemo povećano povjerenje domaćih malih, ali i institucionalnih ulagatelja prema financijskim tržištima.

The post NFD Aureus Invest postaje Neta Capitala Croatia first appeared on Fondovi.hr.

]]>
https://www.fondovi.hr/u-fokusu/nfd-aureus-invest-postaje-neta-capitala-croatia/feed/ 0 12628