Svijet

Američki gospodarski izgledi još uvijek bolji od europskih

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Unatoč uspješnom restrukturiranju grčkih dugova, prošloga je tjedna tečaj eura na svjetskim valutnim tržištima oslabio prema dolaru jer su izgledi američkog gospodarstva bolji od europskih.

Unatoč uspješnom restrukturiranju grčkih dugova, prošloga je tjedna tečaj eura na svjetskim valutnim tržištima oslabio prema dolaru jer su izgledi američkog gospodarstva bolji od europskih.

Cijena eura prema američkoj valuti oslabila je prošloga tjedna 0,6 posto, na 1,3123 dolara, a u petak je u jednom trenutku pala na 1,3095 dolara, najnižu razinu u tri tjedna. U odnosu na japansku valutu, tečaj eura porastao je, pak, 0,2 posto, na 108,15 jena. I američka je valuta ojačala prema japanskoj, pa je cijena dolara porasla 0,8 posto, na 82,44 jena. U petak je u jednom trenutku dosegnula 82,64 jena, najvišu razinu u 10 i pol mjeseci. Cijeloga prošloga tjedna tečaj eura oscilirao je ovisno o vijestima iz Grčke o tome hoće li ta članica eurozone uspješno restrukturirati svoje dugove. Kada su vijesti bile dobre, euro je jačao, a kada su bile loše, slabio je.

U petak je konačno grčka vlada izvijestila da je njezinu ponudu o zamjeni postojećih obveznica za nove prihvatila većina privatnih kreditora, pri čemu je Ateni otpisano oko 100 milijardi eura dugova. Ujedno je Grčka ispunila i osnovni uvjet da bi dobila drugi paket pomoći Europske unije i MMF-a od 130 milijardi eura i tako izbjegla bankrot.

Unatoč tome, euro nije ojačao prema dolaru, jer su gospodarski izgledi eurozone slabi. Prošloga je tjedna Eurostat potvrdio svoju raniju procjenu o padu gospodarstva eurozone u posljednjem lanjskom tromjesečju za 0,3 posto, dok je Europska središnja banka snizila prognoze rasta. ECB sada prognozira da bi ove godine gospodarstvo eurozone moglo oslabiti 0,5 posto, a u najboljem slučaju porasti za skromnih 0,3 posto. Time je blago snizio dosadašnje procjene.

“Dostupni pokazatelji potvrđuju znakove stabilizacije u gospodarstvu eurozone. Međutim, gospodarski izgledi i dalje su izloženi negativnim rizicima”, kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi na konferenciji za novinare, nakon što je središnja banka zadržala kamatne stope u eurozoni na rekordno niskih 1,0 posto. I dok je gospodarstvo eurozone pod pritiskom, američko jača. To potvrđuju i najnoviji podaci s tržišta rada, prema kojima je broj zaposlenih Amerikanaca u veljači porastao za 227.000, nešto više nego što se očekivalo. Pritom je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 8,3 posto, najnižoj razini u tri godine. Za usporedbu, stopa nezaposlenosti u eurozoni dosegnula je u siječnju rekordnih 10,7 posto. “Svjedočimo stabilnom poboljšanju u SAD-u, dok je gospodarstvo eurozone i dalje pred velikim izazovima”, kazao je Nick Bennenbroek iz banke Wells Fargo, koji smatra da bi dolar mogao i dodatno ojačati.