Hrvatska

BKS grupa obilježila obljetnicu poslovanja u Hrvatskoj

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Grupa BKS Bank obilježava dvije godišnjice – prije deset godina osnovana je tvrtka BKS-leasing Croatia d.o.o., a prije pet godina završeno je preuzimanje nekadašnje Kvarner banke, koja danas posluje pod imenom BKS bank d.d.

Grupa BKS Bank obilježava dvije godišnjice – prije deset godina osnovana je tvrtka BKS-leasing Croatia d.o.o., a prije pet godina završeno je preuzimanje nekadašnje Kvarner banke, koja danas posluje pod imenom BKS bank d.d.

Sjedište matične BKS banke i grupe je u Klagenfurtu. Banka je osnovana je 1922. godine, a od 1986. kotira na Bečkoj burzi. Posluje kao univerzalna banka, koja pruža usluge građanima i korporativnim klijentima. Članica je 3 Banken Gruppe.

BKS banka jedna je od manjih hrvatskih banaka. Na hrvatsko tržište BKS je ušao osnivanjem predstavništva u Zagrebu 1998. godine, a četiri godine kasnije osnovano je leasing društvo. U bankarsko poslovanje ušli su 2007. preuzimanjem Kvarner banke.

Danas banka u Hrvatskoj ima dvije podružnice, u Rijeci i Zagrebu, s 59 zaposlenih. Sjedište je u Rijeci. Na kraju ožujka ove godine aktiva banke iznosili je 138,2 milijuna eura, odnosno, prema privremenim nerevidiranim podacima HNB-a, 1,04 milijarde kuna, što predstavlja 0,25 posto ukupne aktive hrvatskih banaka. Na kraju prvog kvartala ove godine banke je, prema podacima HNB-a, zabilježila gubitak prije oporezivanja od 586 tisuća kuna.

Kreditni plasmani iznosili su 104 milijuna eura, odnosno oko 750 milijuna kuna. Stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala iznosila je 16,32 posto.

Predsjednik Uprave BKS banke Goran Rameša rekao je trenutno oko 80 posto poslovanja banka otpada na korporativne klijente, a 20 posto na građanstvo. U planu je intenzivniji razvoj maloprodajnog segmenta tako da bi se s vremenom omjer trebao promijeniti u korist građana.

Sjedište BKS-leasinga je u Zagrebu. Aktiva tvrtke iznosi oko 60 milijuna eura, od čega 40 milijuna otpada na aktivno leasing poslovanje. Leasing društvo je fokusirano na financiranje nabave vozila i opreme za poduzetnike.

BKS Bank na razini grupe na kraju prvog kvartala raspolaže aktivom od 6,6 milijardi eura. Kreditni i depozitni portfelj su poravnati i iznose 4,8 milijardi eura. I aktiva i kreditni plasmani i depoziti su blago porasli u odnosu na kraj prethodne godine.

Prihodi Grupe od kamata iznose 34,5 milijuna eura, a od naknada je prikupljeno 11,2 milijuna. Za rezervacije je izdvojeno 8,9 milijuna. Administrativni troškovi u prvom kvartalu iznosili su 24,4 milijuna eura, a dobit nakon oporezivanja 10,1 milijun eura. Stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala iznosila je 12,34 posto.

Uslužna mreža banke obuhvaća 54 podružnice s 1039 zaposlenih.

Prilikom obilježavanja obljetnica poslovanja u Hrvatskoj BKS banka donirala je 12.000 kuna SOS-Dječjem selu.