Svijet

Brige u vezi globalnog oporavka pritisnule dionice na europskim burzama

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su oslabjeli, budući da su se ulagačima ponovno u prvom planu našle bojazni glede održivosti globalnog gospodarskog oporavka.

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su oslabjeli, budući da su se ulagačima ponovno u prvom planu našle bojazni glede održivosti globalnog gospodarskog oporavka.

Londonsko tržište je pak zbog praznika bilo zatvoreno pa se skromniji obujam trgovanja dionicama očekuje i na ostalim europskim tržištima. U takvim okolnostima frankfurtski indeks DAX oslabio je oko 0,4 posto, spustivši se na 5.927 bodova.

Među ulagačima je zavladao nešto veći oprez pred novi niz važnih pokazatelja iz Sjedinjenih Država, poglavito o novim radnim mjestima čija se brojka očekuje krajem tjedna. Ulagače i dalje brine tempo oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Veće gubitke ipak su priječile uglavnom ohrabrujuće izjave guvernera američke središnje banke Fed Bena Bernankea o spremnosti banke da uvede nove mjere kojima bi se podupro oporavak posustalog američkog gospodarstva.

“Dok je god gospodarstvo izvan recesije i bilježimo nekakav rast, tržišta ne bi trebala previše brinuti. Prevladava stajalište da neće doći do nove recesije”, kazao je guverner.

Od pojedinačnih gubitnika isticao se div industrije čipova Infineon, čije su dionice oslabjele 1,28 posto nakon što je izvijestio o prodaji ogranka bežične tehnologije američkom tehnološkom divu Intelu. Transakcija se procjenjuje na oko 1,4 milijarde dolara.

Gubitke na burzama djelomice su ograničavala i pozitivna poslovna izvješća, kao i najave novih aktivnosti na području udruživanja i akvizicija.

Tako se među rijetkim dobitnicima našao farmaceutski div Sanofi-Aventis, čije su dionice ojačale 0,34 posto nakon što je u nedjelju objavio planiranu kupnju američke biotehnološke tvrtke Genzyme za 18,5 milijardi dolara.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je ojačao 1,76 posto, na 9.149 bodova.