Svijet

Cijene nafte pale na najniže razine u dva tjedna

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima na najniže razine u dva tjedna, nakon što su katastrofalan potres i tsunami u Japanu ozbiljno poljuljali povjerenje ulagača širom svijeta.

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima na najniže razine u dva tjedna, nakon što su katastrofalan potres i tsunami u Japanu ozbiljno poljuljali povjerenje ulagača širom svijeta.

Na londonskom su tržištu cijene sirove nafte pale 2,20 dolara na 111,64 dolara za barel, nakon što su se nakratko spustile i na 111,16 dolara, najnižu razinu od 25. veljače. Na američkom su tržištu cijene bile manje za 2,06 dolara, kliznuvši na 99,10 dolara za barel, nakratko dotaknuvši i 98,55 dolara za barel. Očekuje se da će potražnja za naftom iz Japana, drugog svjetskog potrošača energije, pasti u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju, budući da će gospodarske aktivnosti te zemlje vjerojatno biti prigušene nakon razaranja prouzročenih najjačim potresom u povijesti i velikim tsunamijem, smatraju analitičari.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je više od 6 posto a pale su i cijene većine roba širom svijeta. “Japanske dionice oštro su pale zbog zabrinjavajućeg utjecaja velikog potresa na japansko gospodarstvo. Pale su i dionice na ostalim azijskim tržištima i trend je izbjegavanje rizika, uključujući naftu”, kazali su analitičari japanske Mizuho Corporate Bank.

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je jučer da se zemlja suočava s najvećom katastrofom nakon Drugog svjetskog rata. Potres i tsunami poharali su u sjeveroistočni dio Japana, pri čemu je poginulo najmanje 1.000 ljudi, a tisuće se vode kao nestale. Sustavi hlađenja u nuklearnim elektranama prestali su raditi, te su u elektrani Fukushima izbile dvije eksplozije. Mnoge nuklearne elektrane i rafinerije nafte zatvorene su. Luke i druga infrastrukturna pretrpjeli su teška oštećenja.

Christopher Bellew iz tvrtke Bache Commodities ističe pak da će tržišta nafte i dalje crpiti potporu iz nemira na sjeveru Afrike i na Bliskom Istoku. U Libiji se tako snage Muammara Gaddafija bore protiv pobunjenika za kontrolu nad gradom Brega, dok Francuska nastoji uvjeriti svijet da treba uvesti zonu zabrane letenja nad Libijom. Proizvodnja nafte više je nego prepolovljena, s uobičajenih više od 1,6 milijuna barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 109,18 dolara, što znači da je bila niža 1,53 dolara u odnosu na dan ranije.