Hrvatska

Cijene nafte porasle, u fokusu Grčka i Italija

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte danas su porasle na svjetskim tržištima, poduprte nadama da bi politički dogovori u Grčkoj i Italiji mogli pomoći u rješavanju dužničke krize eurozone i smanjiti šanse za daljnje usporavanje svjetskog gospodarstva.

Cijene nafte danas su porasle na svjetskim tržištima, poduprte nadama da bi politički dogovori u Grčkoj i Italiji mogli pomoći u rješavanju dužničke krize eurozone i smanjiti šanse za daljnje usporavanje svjetskog gospodarstva.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu jedan dolar, na 112,97 dolara. Na američkom tržištu porasla je 30 centi, na 94,56 dolara. Talijanske burze oporavile su se nakon pada na početku trgovine slijedom spekulacija da bi premijer Silvio Berlusconi uskoro mogao dati ostavku, kazali su trgovci. Vladajuća je stranka ubrzo demantirala te glasine. “Danas smo počeli snažno, zatim je uslijedio blagi pad cijena, a sada ponovo svjedočimo rastu zahvaljujući vijestima iz Grčke i Italije”, tumači Robert Montefusco iz Sucden Financial.

U Grčkoj se pozornost usmjerila na naznake političkih promjena, dok čelnici odlučuju tko će voditi novu koaliciju i progurati mjere štednje prije nego državi ponestane sredstava sredinom prosinca. “Gospodarske vijesti iz Italije i Grčke prevladale su na tržištima”, rekao je Christophe Barret iz Credit Agricolea. Premijer George Papandreou i oporbeni vođa Antonis Samaras dogovorili su formiranje nove koalicijske vlade, ali pojedinosti dogovora za rješavanje grčke dužničke krize ostale su nedovršenima, a zemlji će za nekoliko tjedana ponestati novca. Europska unija naložila je grčkim čelnicima da do ponedjeljka navečer objasne kako će formirati vladu kako bi u najkraćem roku dobili 130 milijardi eura.

Pozornost tržišta se u međuvremenu pomakla prema Italiji čiji su prinosi po državnim obveznicama danas dosegli novu najvišu razinu od uvođenja eura od 6,62 posto a nakratko su poskočili i na 6,67 posto. Političke promjene mogle bi pak gurnuti gospodarstvo u još dublju krizu. Italija bilježi dug u vrijednosti 120 posto bruto domaćeg proizvoda i najveće tržište državnih obveznica u eurozoni. Talijanski financijski kolaps predstavljao bi ogroman rizik za tržišta. Mnogi investitori smatraju da bi nova vlada u Italiji imala bolje izglede u obračunu s dužničkim teškoćama. Mogućnost Berlusconijeve ostavke poduprla je danas tržišta dionica, a raspoloženje se proširilo i na naftna tržišta.