Svijet

Porasli troškovi talijanskog i španjolskog zaduživanja

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Italija i Španjolska uspjele su prikupiti svjež novac na današnjim aukcijama, ali uz više troškove zaduživanja.

Italija i Španjolska uspjele su prikupiti svjež novac na današnjim aukcijama, ali uz više troškove zaduživanja.

Italija ima drugi najviši dug u eurozoni mjereno udjelom u BDP-u, nakon Grčke, a danas je uspjela prikupiti 14,5 milijardi eura aukcijama kratkoročnih dužničkih papira, ali uz višu cijenu zaduživanja. Ministarstvo je prodalo trezorske zapise s rokom dospijeća od šest mjeseci u vrijednosti osam milijardi eura, ali uz kamatnu stopu od 3,07 posto. Na prošloj sličnoj aukciji kamata je iznosila 2,14 posto.

Prodano je i 3,5 milijardi eura obveznica bez kupona, koje dospijevaju na naplatu 2013., uz prinos od 4,51 posto, naprema 3,41 posto koliko je iznosio na posljednjoj takvoj aukciji. Prodajom trezorskih zapisa s rokom dospijeća od tri mjeseca prikupljeno je pak tri milijardi eura uz prinos od 1,8 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego prošli put.

Danas je i Španjolska održala dvije aukcije kratkoročnih dužničkih papira i također je bila prisiljena platiti višu cijenu za prikupljene ukupno 3,2 milijarde eura. Ministarstvo je prodalo trezorske zapise s rokom dospijeća od tri mjeseca za 1,6 milijardi eura uz prinos od 1,7 posto. Na posljednjoj sličnoj aukciji prinos je iznosio 1,4 posto. Prodano je 1,62 milijarde eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od šest mjeseci, s prinosom od 2,7 posto. U kolovozu prinos je iznosio 2,2 posto.

Potražnja za tromjesečnim zapisima bila je više nego dvostruko veća od ponude dok je u slučaju šestomjesečnih zapisa nadmašila ponudu više od četiri puta.