Hrvatska

Spašavanje Grčke ohrabrilo ulagače na Wall Streetu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks skočio više od 1,5 posto, vrativši se iznad razine od 10.000 bodova, jer je ulagače ohrabrila vijest da će vlasti eurozone pomoći Grčkoj u rješavanju njezinih financijskih problema.

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks skočio više od 1,5 posto, vrativši se iznad razine od 10.000 bodova, jer je ulagače ohrabrila vijest da će vlasti eurozone pomoći Grčkoj u rješavanju njezinih financijskih problema.

Dow Jones indeks skočio je 1,52 posto, na 10.058 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,30 posto, na 1.070 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 1,17 posto, na 2.150 bodova.

Samo dan nakon što je po prvi puta nakon tri mjeseca zaronio ispod 10.000 bodova, Dow Jones indeks vratio se iznad te psihološki važne razine, a i ostali su indeksi jučer skočili više od 1 posto.

To se zahvaljuje vijestima da su se vlasti eurozone u načelu složile da pomognu Grčkoj u rješavanju njezinih financijskih problema.

Premda je Grčko gospodarstvo malo, tamošnja ogromna proračunska rupa uzdrmala je povjerenje u euro i izazvala buru na europskom tržištu obveznica.

Ulagači su se posljednjih tjedana plašili da će eskalacija financijskih problema u eurozoni, s obzirom da Portugal i Španjolska također imaju goleme budžetske deficite, narušiti oporavak europskih gospodarstava.

“Ulagači su odahnuli. Zavladala je euforija, no možda neće potrajati, jer ulagači već dulje vrijeme strahuju da su cijene dionica previše porasle, s obzirom na anemičan oporavak gospodarstva, pa su im problemi Grčke bili samo izlika za prodaju”, kaže Erik Davidson, direktor investicija u Wells Fargo Private Bank.

Pozitivno je jučer na tržište djelovao i uspon cijene nafte za više od 1,8 dolara, na 73,7 dolara po barelu. Zahvaljujući tome, cijena dionice Exxon Mobila skočila je 1,3 posto, a poskupile su i druge dionice naftnih kompanija.

Industrijski sektor ojačao je, pak, nakon što su analitičari Morgan Stanleya povećali rejting cjelokupnom sektoru, jer drže da se poslovno okruženje poboljšalo. Među najvećim dobitnicama u tom sektoru, sa skokom od 5,4 posto, bila je dionica Caterpillara.

Zahvaljujući, pak, boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, cijena dionice Coca-Cole porasla je jučer 2,6, a Walt Disneya 2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na 5.111 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,24 posto, na 5.498 bodova. Pariški CAC indeks osvojio je 0,15 posto, dosegnuvši 3.612 bodova.