Svijet

Svjetske burze u padu četvrti tjedan zaredom

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Strahovi od izbijanja nove recesije u američkom gospodarstvu i širenja dužničke krize u eurozoni potaknuli su proteklog tjedna, već četvrtog zaredom, oštar pad dionica na svjetskim burzama.

Strahovi od izbijanja nove recesije u američkom gospodarstvu i širenja dužničke krize u eurozoni potaknuli su proteklog tjedna, već četvrtog zaredom, oštar pad dionica na svjetskim burzama.

Na Wall Streetu je Dow Jones Industrial Average zabilježio tjedni pad od 4 posto, na 10.817 bodova, dok je Standard & Poor’s 500 potonuo 4,7 posto na 1.123 boda, a Nasdaq Composite 6,6 posto na 2.341 bod. Početkom tjedna činilo se da se tržište smirilo, no u četvrtak je tržište zapljusnuo novi val loših vijesti, pa su burzovni indeks pali i četvrti tjedan zaredom. To je ponajviše posljedica strahovanja ulagača od nove recesije. Nakon niza slabih makroekonomskih izvješća, sve više analitičara smanjuje procjene rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Analitičari Morgan Stanleya poručili su da su SAD i europska gospodarstva ‘opasno blizu recesiji’, zbog dužničke krize u eurozoni i slabosti američkog gospodarstva.

JPMorgan Chase oštro je, pak, snizio procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda SAD-a u četvrtom tromjesečju s 2,5 na samo 1 posto, dok bi u prvom kvartalu 2012. rast mogao biti blizu nuli. Na slabljenje najvećeg svjetskog gospodarstva ukazuje izvješće podružnice Feda u Philadelphiji, čiji je indeks industrijske aktivnosti u središnjem dijelu SAD-a pao u kolovozu na minus 30,7 bodova, najnižu razinu u dvije i pol godine, dok je u srpnju iznosio 3,2 boda. Pad tog indeksa ispod nule ukazuje na pad proizvodnje. ”Srljamo li u recesiju? Većina analitičara smatra da slijedi usporavanje i stabilan, premda nevelik, rast gospodarstva. No, makroekonomski podaci i financijska situacija u SAD-u i Europi remete te procjene”, kaže Richard Weiss, portfelj menadžer u fondu American Century Investment.

Osim nove recesije, ulagače zabrinjava i širenje dužničke krize u eurozoni, što bi moglo izazvati velike gubitke banaka na obveznicama prezaduženih članica eurozone. To bi, pak, moglo izazvati krizu cijelog bankarskog sustava u eurozoni, a to bi osjetile i američke banke koje kreditiraju europske. Ta strahovanja ojačala su nakon što je Wall Street Journal izvijestio da su regulatori u SAD-u pojačali nadzor nad američkim ograncima najvećih europskih banaka kako bi se uvjerili da imaju dovoljno sredstava za svakodnevni rad.

Zbog velike nesigurnosti na tržištu, VIX ‘indeks straha’ Čikaške burze opcija skočio je prošloga tjedna više od 30 posto, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica. S obzirom na niz loših makroekonomskih vijesti iz SAD-a i Europe proteklih tjedana, kao i zbog straha od širenja dužničke krize u eurozoni, analitičari nisu sigurni kada će se tržište smiriti. ”Živimo u okruženju koje nas tjera da prvo prodajemo dionice, a potom postavljamo pitanja. Bojim se da će prije biti gore nego što krene na bolje”, kaže David Kelly, strateg u JPMorgan Fundsu.
S&P 500 sada je 10,7 posto u minusu u odnosu na početak godine, dok je u odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu, dosegnutu krajem travnja, na gubitku 17,6 posto, pa je blizu područja koje bi označilo početak ‘tržišta medvjeda’. Pad veći od 10 posto u odnosu na prethodnu najvišu razinu definira se kao korekcija cijena dionica, dok pad veći od 20 posto označava ‘tržište medvjeda’, što bi značilo ili daljnji pad cijena dionica ili njihovu dugotrajniju stagnaciju. Tijekom posljednjeg ‘tržišta medvjeda’, koje je izazvala financijska kriza 2008. godine, cijene su dionica u godinu i pol dana, do 9. ožujka 2009. godine, potonule 57 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro oslabile. Londonski indeks FTSE izgubio je 5,3 posto na 5.040 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 8,6 posto na 5.480 bodova, a pariški CAC 6,1 posto na 3.016 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, indeks Nikkei u proteklom tjednu potonuo 2,7 posto na 8.719 bodova.