Hrvatska

ZSE: Crobex najniži u tri godine

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Pod pritiskom loših vijesti s domaće makroekonomske scene i pojačane averzije prema riziku na svjetskim tržištima, Crobex indeks Zagrebačke burze pao je i četvrti tjedan zaredom, zaronivši na najnižu razinu u više od tri godine.

Pod pritiskom loših vijesti s domaće makroekonomske scene i pojačane averzije prema riziku na svjetskim tržištima, Crobex indeks Zagrebačke burze pao je i četvrti tjedan zaredom, zaronivši na najnižu razinu u više od tri godine.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 4,03 posto, na 1.628 bodova, najnižu razinu od kraja travnja 2009. godine, kada je iznosio 1.593 boda.

U kratkom vremenskom razdoblju Crobex je pao ispod dvije psihološki važne granice, a sada je nadomak i treće. U samo 17 trgovinskih dana, od 9. svibnja, potonuo je 173 boda, ili 9,6 posto, zaronivši prvo ispod 1.800 bodova, potom ispod 1.700 bodova, da bi mu sada zaprijetio i pad ispod 1.600 bodova.

Crobex10 pao je, pak, prošloga tjedna 3,83 posto na 891 bod, zaronivši po prvi puta od uvođenja u kolovozu 2009. ispod razine 900 bodova.

Nakon oštrog pada četiri tjedna zaredom, produbljeni su gubici u odnosu na početak godine. Crobex je sada u minusu 6,4, a Crobex10 8,7 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 46,6 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego prethodnoga tjedna, ali ipak mršavo.

Ovih je dana Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture pustilo u javnu raspravu prijedlog Pravilnika o plaćanju radio-frekvencijskih naknada, kojim se predviđa da se na ime naknade za uporabu frekvencijskog spektra umjesto 0,5 plaća 5 posto ukupnog bruto godišnjeg prihoda. Uvećane naknade trebale bi zamijeniti krizne trošarine, iako o tome još nema konkretnih odluka.

Uz promet od 13,9 milijuna kuna, cijena dionice HT-a potonula je prošloga tjedna 5,45 posto na 190,05 kuna, najnižu razinu još od sredine prosinca 2008. godine.

Uz loše vijesti sa svjetskih burzi, Balgač dodaje da ni domaće makroekonomsko okruženje ne daje razloga ulagačima za optimizam.

Uz pad bruto domaćeg proizvoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 1,3 posto na godišnjoj razini, te industrijske proizvodnje u travnju za 9,4 posto, agencija Moody’s snizila je u petak prognozu hrvatskog rejtinga sa stabilne na negativnu. Ipak, ostavila je kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen za zaduživanje u lokalnoj i inozemnoj valuti na ‘Baa3’.

U većem fokusu investitora prošloga je tjedna bila i povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 6,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 2,78 posto, na 210 kuna.

Jedna od rijetkih dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Ingre, koja je poskupjela 1,66 posto, na 6,11 kuna. Ta građevinska kompanija objavila je da je na jednom od svojih tradicionalnih inozemnih tržišta dobila posao izgradnje turističkog naselja, vrijednog 30,7 milijuna eura.

Većina ostalih likvidnijih izdanja bilježila je gubitke. Najveće su zabilježile dionice Luke Rijeka, kojima je cijena potonula 10 posto. Slijedi Institut IGH s padom cijene za 7,37 posto, dok je dionica Ericssona Nikole Tesle pojeftinila 4,87, a Končara EI 4,9 posto.

Na kratkoj listi dobitnica izdvajaju se dionice Kaštelanskih staklenika, kojima je cijena porasla 20 posto, te dionice Diokija, s rastom za 11,42 posto.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer se zbog produbljivanja europske dužničke krize i slabosti najvećih svjetskih gospodarstava ulagači povlače iz rizičnijih investicija i ulažu u sigurnije.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks pao 2,7 posto, dok je S&P 500 potonuo 3, a Nasdaq indeks 3,2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,7 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,5, a pariški CAC 3,2 posto.

*
*