Hrvatska

ZSE: tjedni rast Crobexa za 3,5 posto

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Dionički indeksi Zagrebačke burze u prvom su, skraćenom radnom tjednu u 2010. godine bilježili rast sva četiri trgovinska dana, pa je vrijednost Crobexa na tjednoj razini porasla za 3,53 posto, na 2.074,79 bodova.

Dionički indeksi Zagrebačke burze u prvom su, skraćenom radnom tjednu u 2010. godine bilježili rast sva četiri trgovinska dana, pa je vrijednost Crobexa na tjednoj razini porasla za 3,53 posto, na 2.074,79 bodova.

Nešto veći rast zabilježio je specijalizirani indeks Crobex10 koji je u odnosu na zadnji trgovinski dan u 2009. u plusu za 4,04 posto i trgovanje je na kraju prvog tjedna u ovoj godini završio na 1.097,11 bodova.

Prošla je godina bila loša za burzu i burzovne posrednike, a relativno dobra za oprezne i strpljive ulagače, što bi se moglo reći i za početak ove godine, ističe se u tjednom komentaru Burze.

Tako se prvi tjedan na Zagrebačkoj burzi bilježe mali prometi, ali tjedni rast cijena dionica i burzovnih indeksa.

Rast indeksa neki su tumačiti refleksijom optimizma i rasta svjetskih burzi, dok su drugi tvrdili da je za to zaslužan optimizam nakon izjava guvernera HNB-a i odlučno rješavanje unutarnjopolitičkih sukoba. Što god od toga bilo točno, statistika je neumoljiva i pokazuje da zapravo nije bilo velikih tržišnih iznenađenja, ističu na Burzi.

Dodaju i kako su zbog niskih razina prometa svi vrlo oprezni u davanju prognoza o daljnjem trendu, bez obzira što trgovina ipak pokazuje trenutni, mali, umjereni optimizam.

Ukupni je prošlotjedni promet Zagrebačke burze premašio 258,6 milijuna kuna, od čega se više od polovice, 130,9 milijuna kuna, odnosilo na prijavljeni promet, a 31,5 milijuna kuna na institucionalni promet. U redovnom je trgovanju ostvareno 96,1 milijun kuna prometa.

Uobičajeni poredak najlikvidnijih dionica nije se promijenio, pa je i protekli tjedan najviše protrgovano dionica HT-a.

Dionicom HT-a ostvareno je gotovo 23,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je na tjednoj razini porasla za 3,83 posto, na 285 kuna.

Povlaštenih dionica Adris Grupe protrgovano je za 10,4 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 1,93 posto.

Dionici Atlantske plovidbe s prometom višim od devet milijuna kuna cijena je u plusu za 7,10 posto, a rast cijene za 7,74 posto zabilježila je dionica Podravke kojom je ostvareno gotovo 6,7 milijuna kuna prometa.

Više od pet milijuna kuna tjednog prometa prikupile su dionice Dalekovoda (5,6 milijuna) i Ine (5,3 milijuna), pri čemu je cijena dionice Dalekovoda porasla za 2,50 posto, a Ine za 5,76 posto.

Rast cijene za više od šest posto, točnije za 6,72 posto, prošli je tjedna imala dionica Instituta IGH kojom je ostvareno nešto manje od pet milijuna kuna, dok među trgovanijim dionicama dvoznamenkasti rast cijene, za 11,42 posto, bilježi dionica Jadroplova.